Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
-donio-
Gruba ryba
Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 15:27, 30 Cze 2009 Temat postu: Pomarańczowe plamy na korzeniu. |
|
|
Mam korzeń i jest on porośnięty krótkim,i zielonymi, nitkowymi glonami,
Ostatnio zauważyłem że ma on wgłębienia i w nich jest coś
pomarańczowego.
Nie wiem co to jest.
Niedługo dam fotki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Adrianz
Gupik
Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Pią 14:45, 03 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Zainwestuj w glonajada, krewetke albo coś w tym rodzaju bo Ci całe akwa zarośnie! A co do pomarańczowych śladów to może to ikra?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
-donio-
Gruba ryba
Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Pon 7:22, 06 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Niestety nie mam miejsca na glonocia, ikra to napewno nie jest.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrianz
Gupik
Dołączył: 18 Sty 2009
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Pon 13:32, 06 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
No to może chociaż jakąś małą krewetkę, albo 2-3 otoski. Ale polecałbym Ci coś takiego kupić.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
alexdemo
Nowy
Dołączył: 24 Mar 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pon 15:40, 06 Lip 2009 Temat postu: Re: Pomarańczowe plamy na korzeniu. |
|
|
A może został źle spreparowany i poprostu gnije,ja bym do wyjął i wygotował w roztworze soli.
Problem wtedy powinien zniknąć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
-donio-
Gruba ryba
Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 6:51, 07 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Gotowałem go ok 10 min we wrzątku z solą.
Krewetki są w planie .
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez -donio- dnia Wto 6:51, 07 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Junior
Nowy
Dołączył: 06 Lip 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: Wto 9:07, 07 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Gotowanie 10 minut korzenia to dla niego nic, korzeń powinien GOTOWAĆ się ok 4h, czyli licząc od czasu gdy woda zacznie w garnku wrzeć to masz bite 4h na to by się porządnie "przejadło". 1kg soli na 10l wody.
Procesy gnilne raczej nie są odwracalne, ale tego nie wiesz na 100%. najlepiej gdybyś go wyjął i powąchał, wtedy zapach sam Ci powie czy coś jest z nim nie tak. Pleśń? Ja bym się nie przejmował jeżeli mówimy o białej mazi. Krewetki, molinezje, kosiarki i zbrojniki to załatwią.
Tyle ode mnie.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Junior dnia Wto 9:11, 07 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
-donio-
Gruba ryba
Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 12:48, 07 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Niestety 4h gotowania to u mnie tylko mażenie.
A jednak gotowałem go ok 3h
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez -donio- dnia Pią 17:46, 10 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|